Menu Close

Maitininimas

Nuo 2021 lapkričio 15 d. keičiamas Plungės lopšelio-darželio Nykštukas" valgiaraštis

Valgiarakštis Nr. 1

Pirma savaitė

Antra savaitė

Trečia savaitė

Valgiaraštis nr. 2

PIRMA SAVAITĖ

ANTRA SAVAITĖ

TREČIA SAVAITĖ

Maitinamo valgiaraštis sudarytas remiantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos pritarimu patvirtinta VšĮ „Tikra mityba“ knyga „Pavyzdinių ikimokyklinių vaikų ugdymo įstaigų 15 dienų perspektyvinių valgiaraščių ir patiekalų receptūrų rinkinys“.

Valgiaraštis sudarytas pagal Rekomenduojamas paros maistinių medžiagų ir energijos normas, patvirtintas Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2018 m. balandžio 10 d. įsakymu Nr. V-394 „Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. lapkričio 11 d. įsakymo Nr. V-964 „Dėl maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo“ pakeitimo“. Šis įstatymas įsigaliojo 2018 m. rugsėjo 1 d.

15 dienų valgiaraščiai (1–3 metų ir 4–7 metų vaikų amžiaus grupėms) 2018 m. rugsėjo 5 d. suderinti su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Plungės valstybinės maisto ir veterinarijos skyriumi, pažyma Nr. VVP-6277 ir 2018 m. rugsėjo 6 d VVP-6278.

Dalyvaujama ES paramos programose „Vaisių vartojimo skatinimas vaikų ugdymo įstaigose“ ir „Pienas vaikams“.

„Vaisių vartojimo skatinimas vaikų ugdymo įstaigose“ – vaisių vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programa įgyvendinama siekiant paskatinti vaikus vertinti vaisius ir daržoves, pratinti jų vartojimą ir ateityje.

„Pienas vaikams“ – siekiama pagerinti vaikų ir moksleivių mitybą, ugdyti pieno produktų vartojimo įpročius, skatinti pieno produktų vartojimą, sumažinti disbalansą pieno produktų rinkoje.

Valgiaraščiuose naudojami terminai:

Tausojantis – tai maistas, pagamintas maistines savybes tausojančiu gamybos būdu: virtas vandenyje ar garuose, troškintas, pagamintas konvekcinėje krosnelėje, keptas įvyniojus popieriuje ar folijoje.

Augalinis – šaltas arba šiltas patiekalas, pagamintas be pieno produktų (sviesto, pieno, grietinės ir kt.), be kiaušinių, be mėsos, be žuvies – be jokio gyvūninės kilmės maisto.

 

 

 

Skip to content